Workshop 11

 ‘Verhalen zaaien’

Workshopleider: Annette Benedictus.

Korte omschrijving:
We vertellen verhalen om elkaar en de wereld te begrijpen, verhalen kunnen om die reden een belangrijke rol spelen in ons onderwijs. Verhalen kunnen in de groep op allerlei momenten ingezet worden en geven veel plezier! In deze workshop luisteren deelnemers naar verhalen en oefenen we spelenderwijs met het zelf vertellen. Er is aandacht voor sprookjes en volksverhalen, maar ook voor verhalen over Amsterdam.

Inhoud:
In deze speelse workshop:

  • luisteren de deelnemers naar verhalen
  • leren de deelnemers over verhaalopbouw en leren ze hun natuurlijk vertelvermogen gebruiken om verhalen te vertellen
  • leren de deelnemers hoe ze het vertellen van verhalen kunnen inzetten om verschillende leerdoelen te bereiken\
  • is er aandacht voor sprookjes en volksverhalen, maar leren deelnemers ook hoe ze verhalen over onze stad Amsterdam in kunnen zetten om abstracte begrippen als burgerschap en identiteit inhoud te geven.

Werkwijze:
Deelnemers in deze workshop luisteren naar verhalen, en leren hoe zij en ook kinderen spelenderwijs beter kunnen worden in het zelf vertellen ervan. Er is aandacht voor leerdoelen die je met het vertellen kunt bereiken en ook voor het overdragen van cultureel erfgoed.

Doel:
Deelnemers ervaren hoe je snel en eenvoudig verhalen kunt voorbereiden om te gaan vertellen. Daarnaast  leren deelnemers op welke manieren verhalen ingezet kunnen worden om diverse leerdoelen te bereiken.

Doelgroep: 30 leerkrachten groep 1 t/m 8.

Tijdstip: 9.15-12.00 uur

Locatie: De Ceuvel, Korte Papaverweg 4, 1032 KB Amsterdam.
Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van De Ceuvel.

Organiserende instantie: http://www.verhalenzaaien.nl