Workshop 2

 Stadsarchief

 ‘Kijk Amsterdam 1700-1800′ (MAXIMAAL AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT)

Workshopleiders: Stefanie van Odenhoven (Projectcoördinator Tentoonstellingen en Educatie Stadsarchief)  en Ludger Smit (hoofd presentatie Stadsarchief)

Inhoudsbeschrijving:

  • 9.00 – 10.00 uur:
    Rondleiding over de tentoonstelling ‘Kijk Amsterdam 1700-1800; de mooiste stadsgezichten’
  • 10.00 – 10.30 uur:
    Koffie / thee; gelegenheid tot het stellen van vragen en toelichting op de educatieve mogelijkheden bij het Stadsarchief
  • 10.30 – 12.00 uur:
    Stadswandeling met een gids door het Amsterdam van de 18e eeuw

De Dam, de grachten, de kerken en pleinen, de Amstel en het IJ: het is allemaal onmiskenbaar Amsterdam. De tekeningen uit de 18de eeuw laten een bijzonder levendige stad zien. Kunstenaars als Jacob Cats, Reinier Vinkeles, H.P. Schouten en Jan de Beijer namen de tijd om hun omgeving tot in detail te vereeuwigen. Het getekende stadsgezicht maakte een ongeëvenaarde bloei door en geen andere plek werd zo vaak getekend als Amsterdam.

We zien een stad waar wordt gehandeld en gewandeld, waar koetsen en karren ratelen over de keien en schuiten worden volgeladen. In de Eeuw van de Rede – een relatief welvarende tijd – groeide de behoefte om de stad en haar inwoners zo precies mogelijk te documenteren. Dat heeft geresulteerd in talloze tekeningen, vaak in prachtige kleuren.

Het is voor het eerst dat een overzichtstentoonstelling over Amsterdamse topografische tekenkunst uit de periode 1700-1800 wordt gehouden. Kijk Amsterdam is een selectie van de mooiste werken in potlood, pen en penseel, veelal uit de eigen collectie van het Stadsarchief. Het leven van de Amsterdammers uit de 18de eeuw komt heel dichtbij, kijkt u mee?

Doelgroep: 15 leerkrachten bovenbouw

Tijdstip: van 9:00 tot 12:00 uur

Locatie:
LET OP!
VERZAMELEN AAN DE HERENGRACHT 482, bij de dienstingang.

DAAR WORDT JE OM 9.00 OPGEHAALD.
DE HOOFDINGANG IS NOG NIET GEOPEND OM 9.00.

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HK Amsterdam
Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van het Stadsarchief.

Zie voor meer informatie over het Stadsarchief: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/
Zie voor meer informatie over het educatieve aanbod van het Stadsarchief: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/onderwijs/

De Sint-Antonieswaag op de Nieuwmarkt, gezien vanuit de Bloedstraat, 1789.