Workshop 28

‘Als Rembrandt een selfie zou maken….?’ (MAXIMAAL AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT)

Workshopleider: Ronald Damwijk, freelance fotograaf en workshopbegeleider bij Photo Projects for Children (PhotoPFC).

Inhoudsbeschrijving:

Een praktische workshop, waarin we samen foto’s gaan maken met je mobieltje. Je leert wat een zelfportret is en we bekijken een aantal portretten. Je leert gebruik te maken van compositie, achtergrond en lichtval. Daarna experimenteren we met verschillende apps om foto’s te bewerken en platforms om ze op te delen.

Het maken van een zelfportret met je mobiel gaat veel verder dan het maken van een selfie. Bij het maken van een zelfportret leer je te letten op compositie, achtergrond, lichtval en betekenis. Een zelfportret zegt iets over hoe jij jezelf ziet en kan iets zeggen hoe jij je aan anderen wilt presenteren. In deze workshop leer je wat een zelfportret nu eigenlijk een zelfportret maakt. Je maakt kennis met drie verschillende composities, je leert gebruik te maken van verschillende soorten achtergrond en lichtval. Met de combinatie van deze drie; compositie, achtergrond en lichtval leer je betekenis te geven aan je zelfportret. Tijdens de workshop wordt er beroep gedaan op je creativiteit en verbeelding.

Met deze 4 stappen laat ik kinderen kritisch naar beelden kijken. Ze leren hoe ze allerlei informatie kunnen halen uit een enkel beeld. Hierdoor krijgen de kinderen een beter begrip van de beelden die ze dagelijks voorbij zien komen maar ook van de beelden die ze zelf met hun mobieltje maken.

Voor het bewerken van foto’s die je met je mobiel hebt gemaakt, zijn tal van apps voorhanden. We kijken naar een aantal populaire apps zoals:  Photoshop Express, Snapseed, Camera+, Camera MX, Aviary, Pic Collage.

Het delen van informatie via internet en dus ook foto’s is een gegeven waarmee kinderen van vandaag mee groot worden. Het delen van foto’s kan via diverse platforms. Het ene leent zich beter voor het onderwijs dan het andere. Welke platforms zijn er zoal? We bekijken in ieder geval instagram, flickr, tumblr en snapchat.

In het verleden was ik docent tekenen in het middelbaar onderwijs. In 2008 heb ik een opleiding fotografie gedaan en sinds 2012 ben ik freelance fotograaf. Voor de organisatie PhotoPFC heb ik in 2015 en 2017 workshops fotografie gegeven op basisscholen in Nederland. Eind 2016 ben ik gevraagd om plaats te nemen in het bestuur van PhotoPFC.

Doelgroep: Leerkrachten primair onderwijs groep 6 t/m 8 (maximaal 24 personen)

Tijdstip: 9:30 – 12:00 uur. Inloop vanaf 9:15 uur

Locatie: Kunstmagneetschool De Kraal, Paradijsplein 3 • 1093 NJ Amsterdam

Organiserende instantie: Ronald Damwijk, www.ronalddamwijk.nl en www.PhotoPFC.org