Workshop 3

‘Sjakies Broekzak’

Workshopleider: Francesca Vonk.

Inhoudsbeschrijving:

Wie is Sjakie en hoe kunnen wij van hem leren ‘omdenken’? Sjakie is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van beeldend kunstenaar Francesca Vonck. Hij is een jonge uitvinder en werkt op zijn zolderkamer ijverig aan zijn ‘Uitvinddingen Ensyklopedy’. Inspiratie vindt hij door op straat gevonden spulletjes te zoeken die hij in zijn broekzak stopt. Zijn grote held is Jean Tinguely, wiens werk hij heeft leren kennen uit een boek dat hij bij zijn vader in de kast vond.

Tijdens ‘Sjakies Broekzak’ ervaar je hoe Francesca de workshop aan kinderen geeft. Vanuit het perspectief van de nieuwsgierige Sjakie neemt ze je op speelse manier mee in het proces van het omdenken, en de meerwaarde die kunst kan hebben om bij kinderen flexibiliteit van geest te ontwikkelen. Alle deelnemers gaan associëren met uitdagende gevonden spulletjes en maken ruimtelijke machientjes met onalledaagse functies.

Francesca Vonck maakte o.a. het boek ‘De A van Afzaksok’ dat verkocht werd in Museum Boijmans Van Beuningen en Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het kreeg veel aandacht in landelijke kranten en heeft ook het omdenken via materialen als onderwerp.

Doelgroep: 15 leerkrachten middenbouw

Tijdstip: 9:30 – 12:00 uur. Inloop vanaf 9:15 uur.

Locatie: Montessorischool Steigereiland, John Hadleystraat 4, 1086 WB Amsterdam

Organiserende instantie: St. Kunsteducatie De Rode Loper op School www.derodeloperopschool.nl