Workshop 8

‘Creatief schrijf- en leesonderwijs’
door Schoolschrijver Anna van Praag

Workshopleider: Anna van Praag

Inhoudsbeschrijving:
Het doel van de workshop is dat leerkrachten geïnspireerd worden en praktische handvatten krijgen aangereikt om op creatieve wijze vorm te geven aan hun lees- en schrijfonderwijs.
Anna van Praag is kinderboekenschrijfster en Schoolschrijver. Anna is o.a. bekend van de boeken ‘Een heel bijzonder meisje’ en ‘Kom hier Rosa’. Ze gelooft sterk in de kracht van de verbeelding en vindt het ontzettend leuk om dat met kinderen te onderzoeken.

In deze workshop neemt Anna je mee in het creatief schrijfproces. Vanuit de praktijkervaring op scholen laat Anna voorbeelden van inspirerende schrijfopdrachten zien. Hoe spreek je de verbeelding van kinderen aan? Hoe kom je van daaruit tot creatieve schrijfopdrachten? Tijdens de workshop mag je de kunst afkijken van de kunstenaar maar ga je ook zelf actief aan de slag met verschillende vormen en opdrachten die je in de klas kunt uitvoeren.

Programma van 09.00 tot 12.00 uur:

  • Introductie door Anna van Praag over haar werk als Schoolschrijver
  • Creatief schrijven met je klas: hoe pak je dat aan?
  • De kunst afkijken: een krachtig voorbeeld van de Schoolschrijver uit de praktijk
  • Verschillende creatieve schrijfopdrachten voor leerkrachten.
  • Meerdere concrete werkvormen en tools om in de klas mee aan de slag te gaan
  • Een lesbrief met creatieve schrijfopdrachten om mee naar huis te nemen

Meer informatie over De Schoolschrijver Academie: Met De Schoolschrijver Academie leer je om de vakken taal, lezen en stellen te geven vanuit inspiratie en creativiteit. Met voorbeelden uit de praktijk leer je hoe jij je lessen kunt veranderen in spel, verwondering en talige nieuwsgierigheid. De Schoolschrijver geeft je tips zodat jij je leerlingen kunt motiveren hun creativiteit in te zetten. Zo beleven jouw leerlingen meer plezier in taal, lezen en schrijven. Het gericht inzetten van creativiteit in taallessen heeft een positieve invloed op de taalprestaties van kinderen.

Over De Schoolschrijver: Stichting De Schoolschrijver is in 2010 opgericht met de ambitie om gefaseerd uit te groeien tot een organisatie van landelijke betekenis. Als landelijke organisatie vervult De Schoolschrijver inmiddels een voorbeeldfunctie voor creatief letteren-aanbod in het primair onderwijs in Nederland. We worden erkend als organisatie die succesvol is in het optimaal motiveren van kinderen in taal, lezen en schrijven. De Schoolschrijver heeft als missie dat ieder kind recht heeft op een taalsterke toekomst en zet hierbij kinderboekenschrijvers in. Stichting De Schoolschrijver richt zich op kinderen van 6 t/m 12 jaar (groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs) die van huis uit vaak nauwelijks in aanraking komen met literatuur en boeken. Leesplezier, talentontwikkeling en woordenschat van kinderen worden door De Schoolschrijver bevorderd. Wij vinden dat ieder kind in Nederland de kans moet krijgen zijn dromen in het leven waar te maken. Met een uitgebreide woordenschat, een goede taalbeheersing en creatief taalvermogen heeft een kind een kist met talig gereedschap dat hem helpt in zijn ontwikkeling, zowel intellectueel, sociaal als persoonlijk. Taal betekent empowerment. Een schrijver kan als geen ander kinderen enthousiasmeren voor lezen, taal, boeken en schrijven.

Doelgroep: 20 leerkrachten midden- en bovenbouw.

Tijdstip: 9.00-12.00 uur

Locatie: Montessorischool Steigereiland, John Hadleystraat 4, 1086 WB Amsterdam

Organiserende instantie:
Zie voor meer informatie over De Schoolschrijver : www.deschoolschrijver.nl
Zie voor meer informatie over Anna van Praag: http://www.annavanpraag.nl/