Workshop 9

Hoed op voor Rembrandt’

Workshopleider: Marije van der Hoeven

Inhoudsbeschrijving:

Waarom zijn de portretten van Rembrandt zo overtuigend?
Door het gebruik van ‘clair obscur’ valt de nadruk op houding, karakter en sfeer. Rembrandt was een meester in stofuitdrukking. Hij schilderde zichzelf en anderen met de meest opvallende hoeden op. Voortbordurend op de stijl van Rembrandt laat kunstdocent/fotograaf Marije van der Hoeven zien hoe je een ‘fotoschilderij’ maakt. Met lapjes, veren en wat spelden worden er hoofddeksels gemaakt.

Vervolgens fotograferen de deelnemers elkaar op een donkere plek. Met een zaklamp zorgen ze zelf voor het grote licht en donker verschil waar Rembrandt zo van hield. Tussendoor zijn er diverse werkvormen om dichter bij de wereld van Rembrandt te komen.  Een verrassende en eigentijdse benadering van een van onze beroemdste meesters uit de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Marije van der Hoeven ontving voor haar boek ‘Foto! –Durf bijzondere foto’s te maken’ een Vlag & Wimpel. Eerder kreeg ze voor het boek ‘Klik ik heb je -Maak van je fototoestel een schatkamer’ een Zilveren Griffel. De Rode Loper op School publiceerde het boek ‘Hoed op voor Rembrandt’.

Doelgroep: 15 leerkrachten groep 6,7,8.

Tijdstip: 9.15-12.00 uur

Locatie: Kunstmagneetschool De Kraal, Paradijsplein 3, 1093 NJ Amsterdam

Organiserende instantie: St. Kunsteducatie De Rode Loper op School www.derodeloperopschool.nl