Workshop 1

anne frank

‘Vooroordelen en discriminatie’ en bezichtiging van het Achterhuis van Anne Frank (MAXIMAAL AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT)

Workshopleider: Piet van Ledden en Anita van Ast, Educatieve projecten Anne Frank Stichting.

Inhoud: Spelen er vooroordelen als leerlingen elkaar uitmaken voor ‘Marokkaan’, ‘homo’ of ‘jood’? Hoe kun je op dergelijke opmerkingen reageren? Hoe stimuleer je positieve groepsvorming? En hoe beïnvloedt beeldvorming onbewust je eigen blik op leerlingen? In deze workshop staat de thema’s identiteit, vooroordelen en discriminatie centraal. Wat betekenen deze thema’s en waarom zou je er iets mee doen in de klas?

In deze workshop werk je in kleine groepen met andere docenten samen om te onderzoeken hoe vooroordelen in de les een rol kunnen spelen. Je leert meer over de werking van sociaal psychologische processen als (sociale) identiteit, stereotypen en discriminatie. Je ontvangt werkvormen waarmee je deze processen uit kan leggen aan en bespreekbaar kunt maken met leerlingen. Zo maak je nader kennis met de strip Nieuwe vrienden. We nemen de ervaringen van docenten als startpunt voor de workshop.

Doelgroep: Personeel basisonderwijs gr 6 t/m 8.

Aantal deelnemers: Maximaal 25 personen.

Tijdstip: Inloop 9.15-9.30 uur start 9.30 uur einde 12.00 uur.

Route: Anne Frank Huis / Anne Frank Stichting in het centrum van Amsterdam, naast de Westerkerk. De ingang is om de hoek van het museum op Westermarkt  10, 1016 DK Amsterdam.
Klik hier voor informatie over de bereikbaarheid van het Anne Frank Huis.

Zie voor informatie over het educatieve aanbod van het Anne Frank Huis: http://www.annefrank.org/nl/Educatie/