Workshop 15

Alphabet

 

 

 

 

 

 

 

Onderwijsfilm “Alphabet”

Inleider vooraf en discussieleider achteraf: Monique Marreveld, hoofdredacteur Didactief.

Inhoud: Volgens sommigen een ode aan de menselijke verbeelding, volgens anderen een pamflet. Alphabet daagt je uit stelling te nemen in de vorm van een aanklacht tegen op competitie en cijfers gericht onderwijs. De documentaire citeert aan het begin onderwijsgoeroe Ken Robinson: ´Ik geloof dat we dit vermogen [tot verbeelding] systematisch vernietigen in onze kinderen en onszelf.´

De film zoomt in op klachten van gepassioneerde onderwijsmensen van China tot Frankrijk. Zo betreurt Yang Dongping, hoogleraar Onderwijskunde aan de Technische Universiteit van Beijing, de komst van het marktdenken in het Chinese onderwijs: ´Tegenwoordig wordt iedereen meegezogen in de kolkende maalstroom van competitie.´ Mr. PISA, OESO-directeur Andreas Schleicher, is juist een voorstander van het gestandaardiseerd testen van leerlingen. De tegenstanders zijn in Alphabet in de meerderheid: de Duitse hersenonderzoeker Gerald Hüther, de Franse creatief-pedagoog Arno Stern – wiens eigen zoon André nooit naar school ging maar als gitaarbouwer toch goed terecht is gekomen – en Pablo Pineda Ferrer (hoofdrolspeler in de speelfilm Yo también uit 2009), de eerste Europese student met het Down-syndroom die een universitaire studie afrondde. De kijker wordt behoorlijk gemanipuleerd met beelden van strenge bouwwerken en opnamen van natuur en spelende kinderen. Maar wat vind jij eigenlijk? Is de balans inderdaad zoek tussen onderwijs en toetsen of overdrijven de makers van Alphabet? Discussieer je mee na afloop?
Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=b_-KrJseVUo

Doelgroep: Leerkrachten basisonderwijs groep 1 t/m 8.

Aantal deelnemers: Maximaal 40.

Tijdstip: Inloop 9.15-9.30 uur start 9.30 uur einde 12.00 uur.

Locatie: Theater Vrijburcht, Jan Olphert Vaillantlaan 159, 1086 ZX Amsterdam. Telefoonnummer: 020-7373169.
Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van Theater Vrijburcht.

Organiserende instantie: STAIJ in samenwerking met Theater Vrijburcht IJburg. Zie voor meer informatie over Theater Vrijburcht: http://theatervrijburcht.nl/.