Workshop 17

Eyefilm

Behind the scenes in EYE

Workshopleider: Brit Thomassen, Afdeling educatie EYE primair onderwijs

Inhoudsbeschrijving: Het kritisch gebruiken en begrijpen van beeld is onmisbaar geworden in onze gemedialiseerde samenleving. Voordat kinderen kunnen lezen en schrijven, hebben ze vaak al heel veel ontdekt via bewegend beeld. Maar zien en horen we wel allemaal hetzelfde? Hoe leer je kinderen om te gaan met de enorme hoeveelheid beeld die ze dagelijks zien? En wat gebeurt er als je gerichte kijkvragen stelt? Tijdens deze workshop bekijken we fragmenten uit de collectie en duiken we in het maakproces: hoe werden de beelden gemaakt en hoe deden ze dat vroeger? En we testen onze ogen. Is het echt wat we zien? Daarnaast wordt ingegaan op wat er allemaal mogelijk is met film in de klas. Tot slot bezoeken we het Panorama: de speel(film)tuin van EYE.

Thema’s: Leren kijken. Hedendaagse beeldcultuur in een historische context. Van analoog naar digitaal en van film op de kermis naar beeld overal: de beeldcultuur van nu in een historische context. De tijd van opa’s en oma’s. Praktische handvatten voor in de klas.

Over EYE: Als enige filmmuseum in Nederland, hoeder van het filmarchief en met meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van educatie, vervult EYE een landelijke rol als het gaat om filmeducatie. Voor het basisonderwijs heeft EYE Filmmuseum een uniek aanbod aan educatieve filmprojecten. In de klas én in het museum. Van een interactief filmprogramma in de prachtige filmzaal, een workshop in de studio en een speelse rondleiding door de tentoonstellingen, tot een gastles van de EYE museumdocent en een schat aan uitdagend lesmateriaal om zelf mee aan de slag te gaan in de klas. Bij vrijwel alle educatieve activiteiten wordt gewerkt met uniek materiaal uit de collectie, het filmarchief van EYE.

Aantal deelnemers en doelgroep: 30 leerkrachten uit onder-, midden- en bovenbouw

Tijd: 09.00-12.00 uur

Locatie: Studio in EYE, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
Klik hier voor informatie over de bereikbaarheid van EYE.

Klik hier voor meer informatie over de filmprojecten van EYE voor het basisonderwijs 

Lees hier meer over dé lesmethode film voor het basisonderwijs Avonturen in het Donker, en bestel ‘m gratis.

EyefilmEye_logo_Base_File