Workshop 5 (MAXIMAAL AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT)

schoolschrijver

Plezier in creatief taalonderwijs
Lezen en schrijven met De Schoolschrijver

Workshopleider: Selma Noort

Inhoudsbeschrijving:

De Schoolschrijver Academie: Met De Schoolschrijver Academie leer je om de vakken taal, lezen en stellen te geven vanuit inspiratie en creativiteit. Met voorbeelden uit de praktijk leer je hoe jij je lessen kunt veranderen in spel, verwondering en talige nieuwsgierigheid. Schoolschrijver Selma Noort geeft je tips zodat jij je leerlingen kunt motiveren hun creativiteit in te zetten. Zo beleven jouw leerlingen meer plezier in taal, lezen en schrijven. Het gericht inzetten van creativiteit in taallessen heeft een positieve invloed op de taalprestaties van kinderen. Een Schoolschrijver is een kinderboekenschrijver die werkt in het hart van het onderwijs.

Thema’s: De thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: spelen met taal, praktische handvatten voor in de klas, woordenschatontwikkeling, creatieve schrijfopdrachten, didactiek van het schrijven, leren verwoorden en tot inzichten komen, intervisie (door leerkrachten én door leerlingen onderling).

De invulling: De Schoolschrijver biedt een workshop voor leerkrachten aan die ook al met kinderen in de praktijk is getoetst en die precies past bij wat gevraagd wordt. De workshop is praktisch en uitdagend, helemaal op het niveau van de leerkrachten en met veel verschillende taal-leermomenten. De Schoolschrijver draagt tijdens de workshop eigen ervaringen op het gebied van creatief schrijven met kinderen over. Zij splitst de leerkrachten in groepjes op, laat ze direct zelf oefeningen maken en ze daarbij ook van elkaars ervaringen leren. De Schoolschrijver gebruikt concreet materiaal van leerlingen en leerkrachten. Zij vertelt over hoe je op een goede manier schrijfopdrachten kunt geven en ook wat je dan daarna als leerkracht kunt doen met de verhalen.

Over Schoolschrijver Selma Noort: Als Schoolschrijver op een school komen – dat is nog eens wat anders dan zomaar een uurtje! Nu kom ik lekker vaak en kan ik de kinderen leren kennen – en hun verhalen horen. Want iedereen zit vol verhalen, alleen schrijft niet iedereen die verhalen op; de mooiste verhalen vertelde mijn moeder me vroeger als we samen in de keuken stonden af te wassen. Vaak zeggen kinderen, en grote mensen, ik zou ook wel een verhaal willen opschrijven, maar ik weet niet hoe. Er zijn héél véél manieren om verhalen op te schrijven (of te vertellen). Daarom gaan de kinderen en ik lezen, luisteren, vertellen, schrijven, woorden zoeken, woorden vinden, woorden rijgen… tot een verhaal. Het is zoals een klein meisje eens blij verwonderd tegen mij riep: “Juf, ik wist niet dat ik het kon, maar ik kan het ook!”

Aantal deelnemers en doelgroep: 20 leerkrachten uit onder-, midden- en bovenbouw

Tijd:
Inloop vanaf 8:45 uur.
Workshop van 9:00 tot 12:00 uur

Locatie: AOC Amsterdam, W.G. Plein 100-873, 1054 SC Amsterdam
Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van het AOC.
Je kunt je melden bij de balie bij de hoofdingang o.v.v. Schoolschrijver.

Zie voor meer informatie over Schoolschrijver : www.deschoolschrijver.nl

Zie voor meer informatie over Selma Noort: www.selmanoort.nl