Workshop 6 (MAXIMAAL AANTAL INSCHRIJVINGEN BEREIKT)

stadsschouwburg

in samenwerking met

maas theater

 

De kracht van verbeelding. Stel je voor…

Workshopleider: Dorien Folkers, hoofd educatie van Maas theater en dans, i.s.m. Elze van der Steen, hoofd educatie van de Stadsschouwburg

Inhoudsbeschrijving: Verbeelding als motor, waarmee kinderen grip krijgen op de wereld. Verbeelding als mogelijkheid om leerprocessen, zoals het leren van nieuwe woorden, fysiek en levend te maken. Verbeelding als inzet om het inlevend vermogen te trainen. Verbeelding met als doel een mooi artistiek product te maken waar kinderen trots op kunnen zijn en hun eigenwaarde doet groeien.
Sterke kinderen Om tot verbeelding te komen zet Maas theater en dans werkvormen in die gaan over verzinnen, fantaseren, associëren, voorstellen, inleven, filosoferen en spelen. Met deze werkvormen worden kinderen uitgedaagd tot (zelf)onderzoek, creativiteit, reflectie en samenwerken. Het lichaam, de taal, beeldende en grafische tekens worden ingezet. Met als doel dat er sterke kinderen de school verlaten, kinderen die zelfstandig, creatief en ondernemend de toekomst in stappen.
Sterke leerkrachten In de workshop gaan de leerkrachten met Dorien Folkers, hoofd educatie van Maas theater en dans actief aan de slag. Zelf spelen en maken is een belangrijk onderdeel van deze workshop. Na afloop gaan ze een spelervaring rijker en vol ideeën voor hun eigen lespraktijk naar school terug. Ook krijgen ze toegang tot de webomgeving speciaal voor en door leerkrachten die vol tips en ideeën staat.
Achter de schermen van de Stadsschouwburg Je kunt geen studiedag in de schouwburg gevolgd hebben zonder op het toneel gestaan te hebben. Samen met het hoofd educatie van de Stadsschouwburg Elze van der Steen nemen de docenten een kijkje achter de schermen van de Grote zaal en de Rabozaal.

Doelgroep: Maximaal 20 personen, leerkrachten groep 1-8

Tijd: 9:00 – 12:00 uur

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam Let op!: Wij ontvangen de deelnemers graag bij de artiesteningang aan Marnixstraat 427 (tegenover de ingang van DelaMartheater)
Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van de Stadsschouwburg.

Meer informatie over workshopleider Dorien Folkers:
Vanaf 2013 is Dorien Folkers hoofd educatie van Maas theater en dans voor jong publiek en lid van het artistieke team van Maas. Folkers is docent, schrijver, regisseur en actrice. Ze studeerde in 1984 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten (docent dramatische vormgeving) en sloot in 1989 haar mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Dorien Folkers werkt als speldocent en theaterdocent aan kunstvakopleidingen. Ze geeft speltrainingen aan acteurs en regisseurs. Dorien heeft in 20 producties geacteerd en heeft 15 regies op haar naam staan. Ook werkte zij als assistent regisseur bij een 10 tal films. oa bij Lang leve de koningin.
Educatie zit bij Maas in het DNA. Naast projecten en workshops rondom voorstellingen ontwerpt Maas in nauwe samenwerking met het onderwijs theater en beeldende lessen. Dit traject voor basisscholen getiteld Stel je voor, voert Maas uit met partners Villa Zebra en het KCR . Dit in het kader van de Cultuureducatie met kwaliteit regeling. Daarnaast is educatie Maas actief in enkele maatschappelijke projecten waarin  professioneel  gewerkt wordt met groepen waar theater en kunst niet van huis uit zijn meegegeven. bv Hartelborgt, justitionele inrichting, De nieuwe kans en het GAK. Folkers volgde de leergang cultuuronderwijs aan de RUG van Groningen. Als afsluiting schreef zij een essay , waarin zij de cognitie theorie van Cultuur in de Spiegel koppelt aan haar eigen praktijk.
Samen met Moniek Merkx en Jowi Schmitz schreef Dorien een theaterhandboek getiteld Eerste Hulp Bij Theater.

Zie voor informatie Educatie Stadsschouwburg: www.stadsschouwburgamsterdam.nl/educatie/

Zie voor informatie over Maas Theater, educatie: www.maastd.nl/over-maas/educatie/